1- گروه علوم اجتماعی، دانشگاه پیام نور. (نویسنده مسئول). 2- گروه علوم اجتماعی، کارشناس ارشد جامعه شناسی، دانشگاه پیام نور.
چکیده: (3810 مشاهده)
چکیده
در طی سالهای اخیر توجه زیادی به پدیده مهاجرت از مناطق توسعهیافته به مناطق کمتر توسعهیافته وجود دارد که این امر اهمیت مهاجرت برگشتی را برجسته مینماید. میتوان گفت، فرایندی که در آن فرد یا افرادی بنا به دلایل مختلف از سرزمینی که قبلاً به عنوان محل سکونتشان بوده دوباره به مکان اولیه و زادگاه خود باز گشتهاند. هدف مطالعه حاضر شناخت انگیزههای مهاجران برگشتی و سطح توسعه اقتصادی- اجتماعی مناطق روستایی است. با بکارگیری روش تحقیق پیمایش و تکنیک پرسشنامه، اطلاعات مورد نیاز از 260 مهاجر برگشتی روستاهای شهرستان اهر در سال 1396 با روش نمونهگیری خوشهای چند مرحلهای بهدستآمده است. فرضیات با استفاده از آزمونهای همبستگی، تفاوت میانگین و رگرسیون مورد تحلیل و استنباط قرار گرفتهاند. نتایج نشان میدهد انگیزههای اقتصادی مهاجران برگشتی مهمترین متغیر تاثیرگذار در سطح تحولات و توسعه روستایی است. وضع مالی اظهاری در شهر و شغل بعد از مهاجرت به روستا، در انگیزه اقتصادی و توسعه تاثیر دارد. داشتن ملک در روستا در انگیزههای مهاجران برگشتی، مشارکت اجتماعی و توسعه و تحولات روستایی تاثیر دارد. مهاجرانی که به کار کشاورزی و دامداری مشغولند و از روشهای نوین آبیاری و کشاورزی استفاده میکنند، در انگیزههای مهاجرت و مشارکت اجتماعی و توسعه روستایی موثرند. با توجه به یافتههای حاصل از رگرسیون چند متغیره، انگیزههای اقتصادی با 36 درصد بیشترین سهم را در سطح تحولات اقتصادی و اجتماعی روستایی دارد و در مجموع 52 درصد سطح توسعه روستایی توسط متغیرهای انگیزههای اقتصادی مهاجران، مشارکت اجتماعی، انگیزههای اجتماعی مهاجران و استفاده از تکنولوژی نوین کشاورزی تبیین میشود.
قاسمی اردهایی علی، ثوابی حمیده. انگیزهها و اثرات مهاجرت برگشتی در تحولات و توسعه اقتصادی- اجتماعی روستاها (مطالعه موردی شهرستان اهر) . فضای جغرافیایی. 1398; 19 (67) :199-215