1- مهندسان مشاور طرح و سازه شفارود، گیلان 2- گروه مرتع و آبخیزداری، دانشگاه ارومیه، دانشکده منابع طبیعی. (نویسنده مسئول).
چکیده: (2284 مشاهده)
تعیین عمق سفره آب و توجه به تغییرات سطح ایستابی آبخوان در مناطق مختلف از جمله مناطق جلگهای و دشتی جهت بهرهبرداری امری ضروری میباشد، شناخت رفتار سیستم آب زیرزمینی و پیشبینی سطح نوسانات آن یکی از مهمترین اقدامات به منظور دستیابی به مدیریت جامع و پایدار منابع آب زیرزمینی در مناطق مختلف جهان میباشد. بنابراین برای استفاده بهینه از منابع آبهای زیرزمینی باید ابتدا به درستی مورد مطالعه قرار گیرد تا در مواقع بحرانی شرایط تعادل آبهای زیرزمینی حفظ شود. در این تحقیق برای پیشبینی سطح آب زیرزمینی با استفاده از آمار سالانه 95 حلقه چاه پیزومتری در دشت آمل- بابل در استان مازندران با استفاده از شبکه عصبی تابع شعاعی احتمالی و ماشین بردار پشتیبان مورد استفاده قرار گرفت. در ادامه با روش آزمون و خطا از بین عوامل موثر در پیشبینی سطح آبخوان با استفاده از بارندگی، فاصله از منابع آب و قابلیت تشکیل آبخوان شبکه بهینه برای آزمون بهدست آمد. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که هر دو مدل میتوانند سطح آب زیرزمینی را با دقت نسبتاً بالایی پیشبینی کنند هرچند مدل تابع شعاعی احتمالی میتواند یک ابزار مفید برای شبیهسازی و پیشبینی آبهای زیرزمینی باشد، زیرا ضریب همبستگی آن نسبتاً مناسب و برابر 82/0 و متوسط قدرمطلق خطای آن کوچکتر و برابر با 94/1 میباشد.
سبقتی مرحمت، عبقری هیراد. پیشبینی سطح آبخوان دشت آمل_ بابل با استفاده از شبکه عصبی تابع بنیادی رگرسیونی و ماشین بردار پشتیبان. فضای جغرافیایی. 1401; 22 (78) :1-14