۴ نتیجه برای موران محلی
محمدحسین ناصرزاده، مهدی دوستکامیان، آذر بیرانوند،
دوره ۱۶، شماره ۵۳ - ( ۲-۱۳۹۵ )
چکیده
هدف از این مطالعه، بررسی و تحلیل تغییرات درون دههای دمای ایران میباشد. برای این منظور دمای ایران طی دوره ۱۳۹۰-۱۳۴۲ (پنج دهه) مورد بررسی قرار گرفته است. برای بررسی تغییرات درون دههای از روشهای زمینآمار موران محلی بهره گرفته شده است. در انجام محاسبات از امکانات برنامهنویسی در محیط نرمافزار Surfer و نرمافزارMatlab و نیز برای انجام عملیات ترسیمی از نرمافزار GIS بهره گرفته شد. ابتدا برای ایجاد نمای کلی از تغییرات درون دههای ایران آنومالی، گرانیگاه و توزیع مکانی میانگین برای هر دوره ترسیم گردیده است. نتایج نشان داد که عواملی محلی بهویژه ارتفاع و عرض جغرافیایی نقش بسزایی در ناهنجاریهای دمای ایران داشته است بهطوری که در هر پنج دوره شدیدترین ناهنجاریها منطبق با نواحی کوهستانی و ارتفاعات بوده است این درحالی است که نواحی ساحلی کشور به دلیل عرض جغرافیایی پایین و ارتفاع کمتر دارای ناهنجاریهای منفی بوده است. نتایج حاصل از تحلیل موران نشان داد که الگوی تغییرات درون دههای ایران طی دورههای مختلف تغییرات محسوسی داشته است اما در مجموع در هر پنج دوره نواحی ساحلی خلیجفارس دارای الگوی خوشهای بالا (خود همبستگی فضایی مثبت) و رشتهکوه زاگرس، شمالغرب کشور (بر فراز قلل سهند و سبلان)، بر فراز مرتفعترین نقاط البرز (دماوند)، شمالشرق کشور در دامنههای شمالشرقی رشتهکوههای خراسان و در مناطق مرتفع کرمان الگوی خوشهای پایین یا خودهمبستگی فضایی منفی بوده است. مثبت و منفی بودن خود همبستگی در ارتباط با توزیع دما نشان از تمرکز بیشینه و کمینه این عنصر اقلیمی در منطقه دارد. با این وجود در تمام دورهها این الگوی حاکم بر تغییرات درون دههای دما تقریباً یکسان بوده است.
مسعود جلالی، وهاب کمریان،
دوره ۱۸، شماره ۶۱ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده
یکی از بلایای طبیعی که هر ساله در سراسر جهان خسارات مالی و جانی زیادی ایجاد مینماید توفانهای تندری و پدیدههای ناشی از آن هستند. برای این منظور دادههای سطح زمین ۱۶ ایستگاه شمال غرب کشور با دوره مشترک آماری۲۲ ساله (۲۰۰۹-۱۹۸۸) از سازمان هواشناسی کشور اخذ شد. سپس کدهای مربوط به توفانهای تندری شامل کدهای ۱۷، ۲۹ و ۹۱ تا ۹۹ استخراج گردید. از آنجا که شناخت الگوی پدیدهها نقش به سزایی در شناسایی رفتار آن در طی زمان و مکان دارد. بنابراین جهت مطالعه الگوی مکانی توفان های تندری از روش تحلیل الگوی خودهمبستگی مکانی و شاخص موران محلی انسلین بهره گرفته شد. نتایج نشان داد که از نظر مکانی بیشینه توفان-های تندری طی دوره مورد مطالعه بر نواحی مرتفع و کوهستانی منطقه منطبق است. در حالی که از نظر زمانی بیشینه توفانهای تندری در ماههای اردیبهشت و خرداد ماه رخ داده است. نتایج حاصل از همبستگی تفکیکی و رگرسیون خطی، نشان داد که از بین عوامل جغرافیایی مانند ارتفاع، طول و عرض جغرافیایی تأثیر عامل ارتفاع قوی تر از دو عامل دیگر می باشد.
علی شاهبایی کوتنایی، سپیده بارزمان،
دوره ۲۱، شماره ۷۳ - ( ۳-۱۴۰۰ )
چکیده
در قرن حاضر افزایش جمعیت ، نیاز بیشتر به مواد غذایی ، افزایش آلودگی های زیست محیطی ، استفاده از انرژی های نو و تجدیدپذیر ، از جمله باد را بیش از پیش مورد توجه انسان قرار داده است. موقعیت جغرافیایی خاص ایران ، امکان استفاده از این انرژی پاک را فراهم و آن را از نظر اقتصادی مقرون به صرفه می نماید. در پژوهش حاضر به منظور پتانسیل سنجی استفاده از انرژی باد در مناطق کویری و بیابانی کشور ، از داده های ساعتی سمت و سرعت باد در دوره ی ۱۹۸۷ تا ۲۰۱۵ استفاده شد. پس از کنترل کمی و کیفی داده ها نقشه های تغییرات مکانی سرعت باد رسم و با استفاده از روش های تحلیل فضایی از جمله موران محلی ، پتانسیل استفاده از انرژی باد در قسمت های گوناگون منطقه طبقه بندی شد. نتایج بررسی ها نشان داد که استان های کرمان ، سیستان و بلوچستان ، هرمزگان ، جنوب خراسان جنوبی و بخش هایی از شرق و جنوب یزد از جمله مناطق مستعد برای نصب توربین های بادی و دریافت انرژی بادی می باشند. در ادامه ی بررسی ها مشخص شد بیشینه ی سرعت باد در سطح منطقه در ساعت های ابتدایی روز تا اوایل بعد از ظهر (ساعت های ۹ صبح تا ۱۵ بعد از ظهر) رخ می دهد در نتیجه بیشترین میزان انرژی در این فاصله ی زمانی قابل استحصال می باشد. نکته ی مهمی که طی بررسی ها مشخص شد ضرورت توجه به پتانسیل مناطق ساحلی در زمینه ی تامین انرژی بادی می باشد. ویژگی های خاص اقلیمی و جغرافیایی این مناطق موجب شده تا در تمام ساعات روز شاهد وزش دائمی بادهای نسبتاً قدرتمند بوده و از پتانسیل بالایی برای تامین انرژی برخوردار باشند.
معصومه حسنزاده دوگوری، سیده صدیقه حسنی مهر، رفعت شهماری، حسین اصغری،
دوره ۲۱، شماره ۷۵ - ( ۷-۱۴۰۰ )
چکیده
در این پژوهش برای شناسایی وضعیت شاخص های بهداشتی و آموزشی ناحیه ساحلی غرب استان گیلان، در ابتدا اطلاعات شاخص های فوق برای سه دوره سرشماری ۱۳۸۵، ۱۳۹۰ و ۱۳۹۸ از سایت استانداری استان گیلان دریافت گردید. سپس با استفاده از شاخص توسعه روستایی (RDI)، شاخص ترکیبی نتایج (CRI)، شاخص I موران جهانی، شاخص Iموران محلی، تحلیل خوشه ای اقدام به تعیین میزان توسعه یافتگی و توزیع فضایی شاخص ها در ۸ بخش ناحیه ساحلی گردید. نتایج بدست آمده نشان داد میزان RDI محاسبه شده براساس فراوانی و همچنین نسبت فراوانی شاخص ها به تعداد روستای هر بخش، از تفاوت مکانی برخوردار است. شاخص I موران جهانی نشان از خوشه ای شدن الگوی توزیع شاخص های مدارس راهنمایی پسرانه و دخترانه و دبیرستان پسرانه دارد. همچنین تحلیل فضایی RDI براساس شاخص I موران محلی حاکی از الگوی خوشه HH، LL و ناخوشه LH و HL در برخی شاخص ها از جمله مرکز بهداشتی-درمانی، خانه بهداشت، غسالخانه، روستا مهد، دبستان و راهنمایی دخترانه در سال های مختلف بوده است. نتایج I موران محلی برروی شاخص CRI نشان دهنده شکل گیری ناخوشه HL و LH در سه مورد از شش مورد است. در همین راستا تحلیل CL شاخص های بهداشتی و آموزشی بدست آمده از RDI نشان داد جابجایی زمانی و مکانی در اجزاء خوشه ها (بخشها) در طی زمان اتفاق افتاده است. اما گروه بندی شاخص CRI نیز از لحاظ مکانی و زمانی ثابت می باشد. با توجه به آزمون فرض صفر مبنی بر عدم معنی داری الگوی خاص و عملکرد یکنواخت شاخص در ناحیه مورد مطالعه، مشخص شد فرض خلاف صفر مورد تایید بوده و تفاوت معنی داری بین بخش های مختلف از لحاظ توسعه وجود دارد.